tiistai 14. helmikuuta 2012

Agatha Christie: Roger Ackroydin murha

Tämä on ensimmäinen suomeksi (v. 1959) julkaistu Agatha Christien dekkari. Kirjassa kerrotaan kirjan nimen mukaisesti varakkaan lakimiehen Roger Ackroydin murhasta (The Murder of Roger Ackroyd ). Kirjan tapahtumat sijoittuvat pieneen kylään Englannissa. Kertojana on tohtori James Sheppard, joka asuu uteliaan sisarensa Carolinen kanssa salapoliisi Poirot’n naapurissa. Sheppard toimii kirjassa Roger Ackroydin lääkärinä ja myöhemmin myös Poirot’n apulaisena.

Kirjassa tapahtuu kaksi murhaa ja yksi itsemurha. Tarina alkaa rouva Ferrarsin kuolemalla, jota aluksi epäillään itsemurhaksi. Rouva Ferrars oli kirjoittanut Roger Ackroydille jäähyväiskirjeen ennen kuolemaansa. Kun myös herra Ackroyd löydetään kuolleena, alkavat Poirot’n epäilykset herätä. Hän alkaa selvittää tapausta ja kuulustelee epäiltyjä, joita on pitkä rivi. Epäiltyinä ovat Ackroydin sukulaiset sekä hovimestari ja palvelijatar.

Kirja on täydellinen salapoliisikertomus, jossa epäilykset kohdistuvat jokaiseen vuoronperään. Kellonaikoja, alibeja ja motiiveja pohditaan. Poirot tietää kaikkien salaavan häneltä jotain, mutta penkoo sitkeästi totuuden esiin. Tämän kirjan loppukäänne on todellinen jymy-yllätys, joka selviää vasta aivan viimeisillä sivuilla.
Kirja oli mielestäni hyvä, eikä lopputulosta osannut aavistaa yhtään. Kirjan alku oli hieman tylsä mutta alun jälkeen kirjaa ei voinut enää jättää lukematta. Suosittelen kirjaa 12-15-vuotiaille tytöille ja pojille sekä kaikille dekkarifaneille.

2 kommenttia:

  1. Hei. kirja saataa olla mielestäni hyvä, koska pidän itse salapoliisikertomuksista.

    VastaaPoista
  2. Salapoliisi kertomukset ovat mielestäni jänniä. Voisin vaikka lukeakin tuon kirjan

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.