tiistai 28. helmikuuta 2012

Henning Mankell Tulen salaisuus

Luin kirjan Tulen salaisuus. Sen on kirjoittanut Henning Mankell. Mielestäni kirja oli oikein hyvä ja koskettava ja jännittävä, koska se perustuu TOSI TARINAAN!

Kirjan päähenkilö on 12-vuotias Afrikkalais tyttö Sofia Alface. Hän on urhea ja lannistumaton. Ja hän ei antanut periksi.

Juoni: Sofia asuu yhdessä maailman köyhimmistä maista, Mosambikissa, Afrikan itärannikolla. Mosambikissa raivosi sota melkein 30 vuotta. Eräänä yönä, kun sofia oli jo nukkumassa rosvot tulivat kylään. He surmasivat lähes kaikki kyläläiset ja polttivat majat. Valo täytti sofian perheen majan. Sofian isä Hapakatanda yritti kätkeä Sofia ja Marian, Sofian siskon. Mutta isä Hapakatandaan osui puukko tai kirves ja hän kuoli. Sofian, hänen äitinsä Lydian, ja hänen sisarustensa oli lähdettävä kylästä seuraavana aamuna. He kulkivat pitkän matkan ja Sofia näki merenkin. Lopulta he jäivät kylään nimeltä Boanea. Siellä Sofia ja Maria pääsivät käymään koulua ja sen lisäksi he työskentelivät pelloilla äitinsä ja kylän muiden naisten kanssa. Jonakin päivänä kyläläiset saivat varoituksen, että milloinkaan ei saanut poiketa polulta, sillä maahan oli piilotettu miinoja. Eräänä päivänä, kun Sofia ja Maria olivat menossa pelloille naisten luo, he leikkivät juosten silmät kiinni. Sofia meni edellä. Polku oli märkä yöllisen sateen jäljiltä ja yhtäkkiä Sofia kompastui ja joutui pari askelta polulta sivuun. Sofia laittoi ensin vasemman jalkansa maahan astuakseen takaisin polulle. Ja sitten oikean. Ja silloin maa räjähti! Sofia oli astunut miinaan. Kipu oli niin suuri ettei Sofia kyennyt edes huutamaan. Hän näki vieressään Marian makaavan verinen leninki yllään. Onneksi yksi kyläläisistä, Jose-Maria oli kuullut valtavan räjähdyksen. Paikalle tuli myös Rut, joka oli sairaan hoitaja. Tytöllä tuntui pulssi. Tytöt vietiin sairaalaan. He olivat sairaalassa kauan. Sofian jalat olivat irronneet. Maria oli saanut pahoja sisäisiä vammoja. Siellä ollessaan Maria kuoli. Sofialle tehtiin uudet tekojalat ja hänen piti jäädä kaupunkiin asumaan, koskä hänen piti käydä joka päivä sairaalassa opettelemassa kävelemään. Paikassa, johon Sofia joutui muuttamaan ei ollut edes sängyissä patjoja! muutaman vuoden kuluttua sofia sai luvan palata takaisin kotiinsa. Mutta kotona äiti Lydialla oli uusi mies, Isias. Hän joi tontontoa (kotipolttoinen väkijuoma) ja löi lapsia. Sofia ei voinut jäädä kotiin, niimpä sofia lähti kävellen keppiensä kanssa pitkän matkan päähän takaisin kaupunkiin.

Enempää en kerro, sillä jokainen voi itse lukea mielenkiintoisen ja jännittävän lopun! Suosittelen tätä kirjaa ehdottomasti kaikille, koska tässä tulee esille hyvin Afrikkalaisten olosuhteet ja varmasti tämän myötä tuntee myötä tuntoa heitä kohtaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.