sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Ilkka Remes: Hermes

Kirjan päähenkilöitä ovat 14-vuotias Aaro Korpi ja 18-vuotias Niko. Aaro Korpi on Remeksen aikuisten romaaneissa esiintyvän Antti Korven nokkela poika. Aaro ja Niko seikkailevat ympäri Eurooppaa ,usein sen takia, että ovat väärässä paikassa väärään aikaan.
Kuva: Wsoy

Aaro ja Niko ovat Saksassa ostamassa autoa mahdollisimman halvalla, jonka he sitten aikovat myydä Suomessa suurella voitolla ja jakaa rahat keskenään. He ostavat halvan hopeanharmaan E-mallin mersun yksityiseltä myyjältä, Scheel-nimiseltä mieheltä, joka puhuu niukasti englantia. Suomessa kaverukset yrittävät rekisteröidä autoa jonka seurauksena paljastuu, että auto on laiton ja heille onkin myyty varastettu auto. Aaron idean pohjalta he päättävät myydä auton pimeästi väärällä nimellä. Pojat myyvät autoa nimellä Erkki Virtanen. Autosta on kiinnostunut Karl Mäyrä-niminen mies, joka onkin peitenimellä venäläinen majuri Andrei Sabalin. Sabalinin tehtävänä on varastaa huippusalainen eurooppalainen high tech- sotakaluston prototyyppi. Prototyyppiä kutsutaan nimellä Hermes. Sabalin huomaa auton ostettuaan, että auto on varastettu, ja päättää polttaa sen ja ostaa uuden tilalle. Vakuutusyhtiön työntekijät löytävät poltetun auton ja saavat selville , että auton laillinen omistaja on Niko. Nyt Nikoa uhataan syytteellä vakuutuspetoksesta,joten Aaron ja Nikon täytyy jotenkin todistaa, että he olivat jo myyneet auton.

Nikon serkku Anatoli Lahtinen suostuu auttamaan Aaroa ja Nikoa ja he yrittävät saada haastattelun Sabalin kanssa. Tämä sopii Sabalinille. He piilottavat Anatolin paidan alle nauhurin, mutta Anatoli unohtaa laittaa laitteen päälle. He yrittävät saada uuden haastattelun , mutta Sabalin epäilee jotain ja ottaa Anatolin vangiksi. Kun Anatoli pääsee vapaaksi pojat lähtevätkin seuraamaan Sabalinia ja hänen autossa olevaa toista miestä. He seuraavat majuria ja tämän miehiä syrjäiseen Suomen metsään, jossa he huomaavat, että tekeillä on jotain todella outoa. Poikien epäilyksiä herättävät erityisesti tiellä vartioivat suojelupoliisit.He kiertävät poliisit kauempaa, päästäkseen katsomaan lähempää, mitä on tekeillä. Alueella testataan hyvin salaista prototyyppiä, Hermestä, joka muistuttaa pientä lentokonetta, mutta se on miltei äänetön. Laitteen on tarkoitus soveltua muunmuassa vakoilutehtäviin, jossa äänettömyydestä on paljon hyötyä. Sabalin aikoo varastaa Hermeksen ja sekoittaa sen ohjaussysteemin ja kauko-ohjaavat laitteen rekkaan. Sabalin huomaa Aaron joka seuraa tilannetta sivusta. Sabalin lukitsee Aaron rekkaan. Niko huolestuu Aaron katoamisesta ja ilmoittaa poliisille tiedon Hermeksen varastamisesta ja Aaron katoamisesta.

Sabalin lähtee kuljettamaan Hermestä Venäjälle ja mukana on vangittuna myös Aaro. Suomen tullin kohdalla Sabalinille tulee hieman ongelmia, mutta he pääsevät ohi. Venäjällä he menevät johonkin yksityisalueelle, jossa he aikovat säilyttää Hermestä. Aaro lukitaan suureen latoon. Fiksuna nuorena hän huomaa, että ladossa ei ole sokkelia. Hän kaivautuu ladosta ulos mukin avulla. Kaivauduttuaan ulos hän alkaa etsiä tietä ulos, mutta alue on aidattu sähköaidoin. Hetken kuluttua Aaro löytää Hermeksen. Hän keksii, että ainoa keino päästä pois on lentää pois Hermeksellä. Hän onnistuu ja lentää Suomen ja Venäjän rajan ylitse takaisin Suomeen. Hän laskeutuu ja eräs autoilija lainaa hänelle puhelinta. Aaro soittaa Nikolle, joka on soittanut poliisille Aaron katoamisesta. Todellisuudessa "poliisit" ovat ulkomaalaisia agentteja, jotka ovat kiinnostuneita Hermeksestä. He hakevat Aaron paikalta Nikon kanssa. Aaron ja Nikon yllätykseksi "poliisit" suuntaavat kohti merta. Hermes siirretään laivaan, selviää Aarolle ja Nikolle, että kyseessä eivät ole oikeat poliisit. Aaro ja Niko pakotetaan mukaan, jotta he eivät ilmoittaisi asiasta kenellekkään. Matkalla pois Suomesta merivartiosto tulee ja pelastaa Aaron ja Nikon.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Suomen ja Venäjän maastoon, mikä on Remeksen kirjoissa yleistä. Ilkka Remes kuvaa kirjoissaan todella aidosti tapahtumapaikkoja ja pitää loistavasti yllä jännitettä.
Ilkka Remes: Hermes on viides Remeksen nuorillekin lukijoille tehty jännitysromaani. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka pitävät jännityksestä. Remeksen kirjat eivät katso aikaa, joten kannattaa varata aikaa lukemiselle, koska et pysty lopettamaan tarinaa kesken! Kirja on harvinaisen todentuntuinen. Itse pidin kirjassa häikäilemättömästä jännityksestä, selvästä kerronnasta ja itse juonesta ja sen monista käänteistä.

Kirja on painettu vuonna 2007 Wsoy:lla.

8 kommenttia:

 1. Olen myös lukenut tämän kirjan ja pidin sen todentuntuisesta tekstistä. Hyvin kirjoitettu teksti!

  VastaaPoista
 2. aika pitkä teksti, mutta hyvin kirjoitettu. :D

  VastaaPoista
 3. komee pitkä teksi . vois lukee tän perusteella

  VastaaPoista
 4. Olet kirjoittanut hienosti ,mutta juoni on turhan pitkä.

  VastaaPoista
 5. Tähän kirja-arvosteluun on selvästi nähty vaivaa, joka on hyvä juttu. Mielestäni juonesta olisi voinut paljastaa vähän vähemmän, koska jos lukisin tämän kirjan, voisi olla ikävää, kun tietää jo mitä seuraavaksi tapahtuu.
  Voisin joskus lukea tämän kirjan, kun on tarpeeksi aikaa lukea rauhassa.

  VastaaPoista
 6. tää kirja kuulostaa lupaavalta, vois vaikka lukea jos viittis. ja ja tosi hyvin kirjoitettu arvostelu ja remekset on muutenkin parhaita kirjoja

  VastaaPoista
 7. Krjavinkkaus oli vähän pitkä, mutta olit osannut kirjoittaa sen niin hyvin, että se ei ollut pitkästyttävä.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.