maanantai 6. helmikuuta 2012

Kari Hotakainen: Näytän hyvältä ilman paitaa

Kuva: WSOY.
"Ei vauvasta näe, että joku päivä siitäkin tulee nuori. Tommosesta sulosesta pullukasta." Pienyrittäjä, Loimaa.

On olemassa kirjoja, joihin palaan aina takaisin. Kari Hotakaisen nuortenkirja Näytän hyvältä ilman paitaa on yksi niistä. Olen lukenut myös monia Hotakaisen aikuisten kirjoja ja tykkään paljon hänen tyylistään, joka on yhtä aikaa humoristinen ja pientä ihmistä ymmärtävä. Hotakainen suhtautuu lämmöllä kirjojensa henkilöihin, vaikka nämä olisivat miten kummallisia.

Näytän hyvältä ilman paitaa koostuu seitsemästätoista lyhyestä tarinasta, joissa esitellään nuoria ja heidän perheitään kaikkine ongelmineen. Hotakaisen hahmot ovat yhtäaikaa surullisia ja hauskoja ja vaikka tarinoiden henkilöillä ei oikein kenelläkään tunnu menevän kovin hyvin, jää lukijalle silti hyvä mieli eikä henkilöiden tulevaisuus näytä synkältä.

Kirjassa käsitellään vaikeita asioita: avioeroja, päihdeongelmia, syrjäytymistä, rikollisuutta ja elämän tuskaa ja vaikka lukijaa naurattaa, herättää kirja silti ajatuksia. Suosittelen kirjaa sellaisille lukijoille, jotka osaavat suhtautua asioihin huumorilla. Kirjassa käytetään välillä myös aika ronskia kieltä, joten jos ei tykkää sellaisesta, kannattaa valita muuta lukemista. Mitään kirosanoilla mässäilyä teksti ei kuitenkaan ole, vaan sisältää ihan oikeaa asiaa.

Kirja voitti toisen palkinnon WSOY:n nuortenkirjakilpailussa vuonna 1999 ja se sai Topelius-palkinnon vuonna 2000.

3 kommenttia:

  1. Kannen perusteella luvassa hyvää läppää/hauskoja tilanteita. Pienen infon jälkeen ostaisin mielelläni tämän kirjan.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa kiinostavalta kirjalta ja haluaisin lukea kirjan.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa mielenkiintoiselta, voisin lukea tämän kirjan joskus.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.