perjantai 18. toukokuuta 2012

Nälkäpeli valloittaa maailmaa

Nälkäpeli, kirja joka on saanut suosiota ympäri maailmaa ja kirja jota on kehuttu sekä moitittu. Sen on sanottu nousevan Harry Potterin ja Twilightin tasolle. Nuoret ovat hullaantuneet kirjoista ja varausjonot kirjastoissa sen kuin pitenevät. Kirjan on kirjoittanut Suzanne Collins ja kirja on sekoitus fantasiaa, tosi tv:tä ja scifiä. Kirjailija on yhdistänyt rohkeasti eri kirjallisuuslajeja ja ehkä yllättävää kyllä kokonaisuus toimii. 


Kirja kertoo siitä miten Maailma on jakautunut 13 vyöhykkeeseen, josta 13 vyöhyke on tuhoutunut. Kaikkea johtaa Capitol niminen kaupunki. Kansalaiset olivat nousseet kapinaan hallitsijoitaan vastaan, joten rangaistukseksi siitä oli kehitetty nälkäpeli. Jokaiselta vyöhykkeeltä arvotaan yksi poika ja yksi tyttö edustamaan omaa vyöhykettään nälkäpelissä. Nälkäpelissä nuoret laitetaan vaarallisiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa he joutuvat tappamaan toisiansa. Viimeinen hengissä selviytyjä on pelin voittaja. Kirjan päähenkilö on Katniss, joka asuu 12 vyöhykkeellä. Katniss joutuu elättämään perhettään metsästämällä aidan toisella puolen metsässä. Katnissin perheeseen kuuluu äiti ja pikkusisko Prim, jota hän rakastaa ja yrittää huolehtia kaiken mahdollisen keinoin. Katnissilla on myös rakas ystävä Gale, jonka kanssa hän metsästää melkein aina. Kun nälkäpeliin pitää valita tribuutit eli nälkäpeliin menevät nuoret arpa lankeaa Katnissin pikkusiskoon Primiin. Katniss ei voi päästää siskoaan menemään, joten hän ilmoittautuu vapaaehtoiseksi nälkäpeliin ja näin täyttää Primin paikan. Näin 12 vyöhykkeeltä lähtee nälkäpeliin Katniss ja leipurin poika Peeta. Peeta ja Katniss tapaavat muut tribuutit ja joutuvat esiintymään tv:ssä ennen kuin heidät heitetään areenalle selviytymään niukoissa olosuhteissa ja tappamaan toisiansa, kunnes voittaja löytyy. Peeta on rakastunut Katnissiin, mutta Katniss ei ole varma tunteistaan.  


Mielestäni kirjan päähenkilöt ovat hyvin realistisia ja sopivat jokainen omaan ympäristöönsä hyvin. Katnissin perheen olosuhteita oli kuvattu hyvin ja 12 vyöhykkeen elämää. Jännitystä kirja on täynnä ja surullisia kohtiakin löytyy. Suosittelisin kirjaa niille, jotka pitävät jännityksestä ja eivät pelkää purskahtaa itkuun millä hetkellä hyvänsä. Jotkut voivat pitää kirjaa todella raakana ja juonta erikoisena. Mielestäni kirja oli ehkä liian raaka ja jossain kohdissa tuli sellainen olo että tappamisesta tehtiin hauskaa. Se oli myös järkyttävää, miten nälkäpeli oli vain viihdettä Capitolin väelle. Kuitenkin itse pidin kirjasta ja juoni oli hyvä. Kirja oli aika pitkä, mutta minua se ei kauheasti haitannut. Teksti oli helppolukuista ja sujuvaa. Kirja koukutti enkä pystynyt lopettamaan lukemista. Kirjan loppu oli myös todella koukuttava ja en malta odottaa kunnes pääsen lukemaan seuraavaa osaa nälkäpelistä. Kirjastahan on ilmestynyt elokuvakin ja jos ei jaksa lukea kirjaa niin aina voi käydä katsomassa elokuvan. Suosittelisin silti enemmän kirjan lukemista.Miranda 8E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.